viernes, 9 de marzo de 2012

ISABEL: “ Estem desvirtuant el que és l’aprenentatge per a la formació de l’individu.”


Aquesta tarda hem entrevistat a la Isabel Verdú, professora de llengües de l'escola de Can Marfà. Hem vist una professora amb les idees molt clares, amb gran il·lusió per aprendre i poder passar els seus coneixements als seus alumnes. És una dona molt alegre , oberta a la gent, receptiva , molt observadora i atenta. Li agrada gaudir de la gent i experimentar coses noves.


 
 
-Per què vas escollir ser professora?

-Amb setze anys, fent classe de literatura em vaig adonar , que m'ho passava tan bé fent poemes , llegint, escrivint, que vaig decidir que de gran volia estar al lloc on era el professor.

-Et vas posar nerviosa la primera vegada que vas donar classe?
-No, em va anar molt bé. Va ser amb alumnes de batxillerat, m´ho van posar molt fàcil.

-Com et definiries com a mestre?
-Comprensiva, perquè intento arribar als alumnes; dinàmica i inquieta: m’agrada provar coses noves i variar.

-Alguna vegada has tingut un alumne que vas creure que era impossible ensenyar-li, per la seva actitud?
-Sí, són persones que no estan disposades a escoltar. No es que no puguis ensenyar-los però en aquell moment no estan receptius. No hi ha un procés, per un professor és dur. Si tens il·lusió d’ensenyar i que aprenguin es fa difícil per un mateix. No estan en el moment adequat. Parlem els professors, parlem amb els alumnes ,intentem ajudar-lo al màxim. Si l'alumne es deixa influenciar per nosaltres i canvia haurem aconseguit encaminar a una persona pel bon camí. Si no, potser aquesta persona acabi fora del sistema… però és una pena.

-Quins creus que són els principals problemes del sistema educatiu?-
-El principal problema que jo trobo es que s’ha decidit que els estudis han de ser una preparació per la feina; fa molts anys era el revés, era tan abstracte tot que no es podia aplicar res al món real, i ara hem començat a anar al extrem contrari. Llavors la gent va a classe i a vegades sembla que si no és pràctic 100%, ja no es té cap interès d’estudiar-lo. Estem desvirtuant el que és l’aprenentatge per la formació de l’individu.

-Com t’enfrontes als problemes de disciplina?
-No tots són iguals, però es poden semblar. El primer de tot veuria què està passant, quina persona és la que està endavant i en quin context. I mai actuar en calent, a vegades cal esperar al dia següent per parlar amb l'alumne. I si potser en un moment veus una situació de descontrol, doncs aturar-la i no permetre que es faci una bola de neu.

-Com descriuries als teus alumnes de Ges-2?
-Són un tipus d’alumne que m’agrada molt, perquè són alumnes molt participatius, vitalistes, inquiets. Del meu estil; per això ens entenem tant. M’agraden els alumnes amb els que es pugui interactuar, que siguin dinàmics i exigents. Millor tenir alumnes actius , que alumnes adormits en la cadira. Segons com ho miris, no n’hi ha res bo ni res negatiu, realment… vosaltres sou participatius, actius però també sou una mica inconstants, una mica irregulars: són les dues parts d’una mateixa moneda.

- Tens alguna experiència de viure a l’estranger com a professora?
-Vaig viure un curs escolar a França, on tenia una beca. Vaig estar a Massy; és un poble al costat de París. Havia de practicar amb els alumnes expressió oral castellana; ells la tenen de segona llengua, fan molta gramàtica i després costa practicar-lo; llavors jo havia d’anar a grups petits per fer-los practicar. M’ho vaig passar molt bé. Una feina en la que et demanen que facis parlar a la gent, està feta per a mi. També vaig conèixer molts professors. Va ser molt bona experiència; són experiències que et fan ser més flexible, veus coses diferents, gent diferent.

-Què t’agrada fer al teu temps lliure?
-Llegir, escriure, passejar, fer esport i veure als amics. Quant porto molta estona llegint una cosa o treballant m’agrada fer el contrari per descansar: anar a córrer, fer un karaoke, una mica els dos extrems.

-Com et veus d’aquí 10 anys? Vols continuar donant classe?
-D’ aquí 10 anys m'agradaria donar classes a temps parcial a mitja jornada. A mi m’agrada molt fer classe però també m’agrada fer d’altres coses, vull trobar temps per a tot.

Entrevista feta per Yassin, Tània i Joan Manel

7 comentarios:

  1. Deixat anar el cabell!!! ;)

    ResponderEliminar
  2. Juan luis guerrero9 de marzo de 2012, 20:50

    molt bona entrevista!!..y bona entrevistada...*
    M'agradat molt!!

    ResponderEliminar
  3. Juan Luis PELOTA!!!!!

    ResponderEliminar
  4. En aquets temps de crisi isabel, em sembla que, mitja jornada ... TT crec que no!

    Eva Andreu Solà.

    ResponderEliminar
  5. Gràcies, nois. Que consti que els entrevistadors em van tirar de la llengua tant que després els he donat molta feina retallant... L'entrevista encara era molt més llarga, això és un resum, segons les frases que a ells els han semblat més representatives. Bona feina!

    ResponderEliminar
  6. Caram!! quina entrevista tan fet eh!! Isabel, perquè desprès diguis que no t'estimem. jejeje!! Molt bona.

    Víctor González

    ResponderEliminar